Produkty z naší farmy

Zrající sýry Vidlák

Zrající horské sýry

Zrající horské sýry vyrábíme dle vlastně upravených starých receptur z oblastí Alp Jižního Tyrolska, Švýcarska a Francie. Naše sýry jsou specifické tím, že je vyrábíme z nepasterovaného čerstvého mléka ihned po nadojení. Takové mléko je krátkou dobu po nadojení chráněné imunoglobinem. Z tohoto důvodu je vyloučená dlouhodobá manipulace s mlékem, natož jeho doprava do vzdálené mlékárny mimo prostor statku. Jen takovou šetrnou výrobou, můžeme zachovat v mléce maximální množství vitamínů a zdraví prospěšných látek, oproti svozovému pasterovanému mléku. Touto v Čechách unikátní technologií vyrábíme několik druhů měkkých, polotvrdých a tvrdých sýrů.

Čerstvé sýry

Čerstvé sýry Farmy Bláto vyrábíme v několika variacích – přírodní, s česnekem, s pepřem, či sušenými rajčaty či italským kořením.  Čerstvé sýry také nakládáme do pikantního koření a oleje. Hodí se do zeleninových salátů i jen tak k vínu či pivu. Díky unikátnímu mléku z pastvy, naše čerstvé sýry nelze zaměnit. Dobrou chuť.

Čerstvé sýry
Zmrzlina

Zmrzka z Bláta

Poctivou řemeslnou zmrzlinu vyrábíme přímo na statku z přírodních surovin bez chemických přípravků a polotovarů již několik sezón. Pro velkou oblíbenost ji máme nově v sortimentu již celoročně. Při výrobě zmrzlin již není zcela běžné pracovat s čerstvým mlékem, smetanou a vejci, a proto se s touto chutí možná u nás setkáte poprvé. Doufáme, že Vás mile překvapí. Při výrobě nám pomáhá italský stroj od firmy Brava, který s velkou oblibou používají zmrzlináři z celého světa.

Mléčné výrobky

Jogurty vyrábíme z plnotučného mléka od našich krav z volného chovu na pastvinách, jen za pomocí termofilní kultury bez dalších přídavků. Vyrábíme také zakysané mléčné výrobky jako je kefír, které jsou zdrojem mnoha prospěšných živin. Dalším naším výrobkem je sladká pochoutka Termík, kterou vyrábíme z čerstvého plnotučného tvarohu, domácího pudinku, vajec od našich slepic z volného chovu a belgické čokolády.

Mléčné výrobky
Mléko z pastvy

Mléko

Mléko z pastvy, nebo zimní senné mléko. Naše krávy a kozy chováme ve volném chovu s celoročním přístupem na pastviny, a to je zejména u krav v dnešní intenzivní době vzácností. V létě je na loukách dostatek kvalitních živin a takové mléko vyniká až několikanásobným obsahem vitamínů, nenasycených mastných kyselin a karotenů než u krav chovaných ve stáji. Naše barva mléka se proto celoročně mění a není stále stejná. Mléko je plnotučné a tučnost se pohybuje kolem 4%.

Partnerské prodejny

Naše produkty můžete také zakoupit na prodejnách našich obchodních partnerů.

Praha

Masna Kozí – MADE Group a.s
Kozí 9, Praha 1
www.masnakozi.cz
po – pá: 8:30 – 20:00, So: 9:00 – 15:00

Plný špajz
Bělehradská 679/94, Praha 2
www.plnyspajz.cz
po – pá: 7:30 – 21:00, so 9:00 – 18:00

MARKES lahůdky
Branická 215/75, Praha 4
www.facebook.com/Branické-Lahůdkářství-166764446696631/
po – pá 8:30 – 18:00

Pečivo Šmeralka
Šmeralova 8, Praha 7
www.facebook.com/smeralka/

U Olivera Holešovice
Jankovcova 1596/14a, Praha 7
www.uolivera.cz
po – pá 8:00 – 18:00, so 8:00 – 13:00

Obchod U Olivera
Chlebovická 824/18, Praha 9
www.uolivera.cz
po – pá 9:00 – 19:00, so: 8:00 – 13:00

TRIKO  kafe a koloniál  
U Nikolajky 12, Praha 5
www.trikolonial.cz
po-pá 7:30 – 21:00, so 8:00  21:00, ne 8:00 – 21:00

Moje KREDENC Bělohorská
Bělohorská 26, Praha 6
www.mojekredenc.cz
po-ne 8:00 – 20:00

Moje KREDENC Korunnní
Korunní 88, Praha 10
po-pá 7:30 – 19:00, so 8:00 – 19:00

Příbram

Náš Grunt Příbram
Dlouhá 142, Příbram,
www.nasgrunt.cz/prodejna-139-6-pribram.html
po – pá: 7:00 – 17:00, so: 8:00 – 12:00

Bohdaneč

Agnes – zelená Bohdaneč
Bohdaneč 140, 285 25 Bohdaneč,
www.agnesprodukty.cz

Jak a kde ochutnat

Naše vybrané produkty jsou rovněž součástí mnoha jídelních menu.
Ochutnat je můžete na následujících adresách našich partnerů z řad hotelů, restaurací, vinoték a cateringových společností.

Praha

ROESEL – beer & cake
Mostecká 20, Praha 1,
www.facebook.com/roesel.beer.cake

Krystal Bistro
Sokolovská 101/99, Praha 8
po – ne: 11:00 – 15:00, 17:00 – 23:00

Vinárna VELTLIN
Křižíkova 488/115, Praha 8 
www.veltlin.cz
po – so: 17:00 – 23:00

OSADA
Osadní 35, Praha 7
www.osada.cz
po-pá 8:00-20:00, so-ne 9:00-16:00

Malešov

Přátelský pivovar Malešov
Malešov 56
www.pivovarmalesov.cz

Zrající sýry z farmy Bláto

Sýr Sedlák, je mladý polotvrdý sýr se smetanovou jemnou chutí. Sýr nemá ostrou chuť a tak ho doporučujeme k bílému vínu a čerstvému pečivu. Sýr lze zakoupit i po celých bochnících a lze ho nechat dozrát, dle vlastních představ a chutí. Tento sýr zraje v našich sklepech více jak jeden měsíc. Sýr Mlynář (Alm kase) je polotvrdý sýr, vyráběný z čerstvého mléka, středně dosoušeným zrnem s mezofilní kulturou ze středních Alp. Sýr následně afinujeme s ochrannou kulturou, čímž zvýrazníme chuť sýra. Bochníky sýrů zrají přibližně tři měsíce. Tento sýr se už hodí i k červeným vínům. U sýrů v řadě Exkluziv zvýrazňujeme chuť sýra nejen afinací, ale i přidáním koření do těsta sýra. Dochucení sýra kopíruje vegetační období roku, a tak na jaře vyrábíme sýr s příchutí medvědího česneku, v létě s příchutí bazalky a na podzim například s příchutí zeleného pepře. V řadě Exkluziv se také objevují exotické chtě Chilli a dalších světových koření. Sýry zrají nejméně tři měsíce. Tyto sýry jsou výrazné chuti a kromě aromatických vín jim nevadí ani spárování s chutí piva. Sýr Tyrol, je naopak lehký, měkký až polotvrdý horský sýr, jemné smetanové někdy kyselejší chuti. Zraje nejméně dva měsíce. Jeho chuť zvýrazňujeme afinací bylin, ochranné kultury s bílým vínem. Hodí se převážně ke svěžím bílým vínům. V průběhu roku se vracíme i k výrobě svátečních sýrům, různých receptur. Ovšem nejvýraznějším sýrem naší produkce, je tvrdý sýr Vidlák. Je to vysoko dohřívaný archivní sýr, oříškové chuti, který zraje nejméně šest měsíců. Pro výjimečné okamžiky, necháváme některé bochníky sýra dozrát i více jak jeden rok. Tento sýr je velmi intenzivní ostřejší chuti. Díky archivaci, může být pro některé jazýčky i štiplavější chuti. Hodí se k barikovým plným červeným vínům. Je to nebe v hubě. Chuť našich sýrů také ovlivňuje složení mléka v závislosti na ročním období a skladbě pastviny, způsob afinace, či doba zrání sýra. Nelze proto u našich sýrů narazit, na unifikovanou a stejně se opakující chuť. Každý kus sýra je proto určitým překvapením, které nám tento božský výrobek může nabídnout. Sýr Raclette, je plnotučný polotvrdý zrající sýr vyrobený z čerstvě nadojeného mléka. Sýr je vysoko dohřívaný s termofilní kulturou z oblasti jižních Alp. Technologie výroby umožňuje následné tepelné zpracování sýra v gastronomii. V Českých zemí se sýr výborně hodí na národní pokrm „Smažák“, ovšem s exkluzivní chutí. Sýr Opilec, je polotvrdý sýr, který je několik dní naložený v červeném víně. Po vinné lázni je sýr ošetřován červeným vínem další měsíc a půl. Sýr nesmí chybět u žádné oslavy, či na stolech v dobré a veselé společnosti.

Zrající horské sýry

Ricotta a Ricotta Salata

Jedním z unikátních výrobků farmy Bláto je i sýr ricotta. Ricotta se vyrábí ze syrovátky, chuť Ricotty je mléčná svěží. Vyznačuje se měkkou a zrnitou konzistencí. Ricotta je čerstvý sýr s mnohostranným využitím a s nepřehlédnutelnými nutričními vlastnostmi. Právě proto je ideální stravou také pro ty, kteří potřebují dodržovat nízkokalorické diety. Je bohatá na kvalitní bílkoviny. Obsahuje vápník, který se snadno vstřebává, vitaminy B1, B2, B3 a A, ale i významné množství minerálních solí, sodík, draslík a fosfor. Obsahuje nízké množství tuků a kalorií. Ricottu je možné konzumovat ve studené i tepelně upravené variantě, naslano i nasladko.

Zmrzka z Bláta

Zmrzlinu můžete ochutnat v letních měsících na našem Zmrzlinovém baru hned vedle Koloniálu. Zde ochutnáte velkou šíři příchutí smetanových zmrzlin, vyráběných opravdu z pravých vanilkových lusků, belgické čokolády, fíků či ovoce. Nebo si ji můžete celoročně  koupit domů v 300 ml balení v těch nejoblíbenějších příchutích – Vanilka, Slaný karamel, Čokoláda a Rum a hrozinka –  v našem obchůdku DobroTy.

A2 mléko

Kvalita a složení mléka je úzce spojena se zdravotním stavem a výživou zvířat. Na Farmě Bláto tak dáváme přednost tomu, že jsou zvířata celoročně pasena a mají co nejlepší krmiva v podobě luskovinoobilných směsí, které jim sami vyrábíme na našich polích.

Co už je ale méně známo, že složení mléka je dáno genetikou zvířat, které se u různých plemen liší. Naše plemeno Brown Swiss má tu výhodu, že dokáže produkovat tzv. A2 mléko. Jeho konzumace může přinášet úlevu lidem, kteří mají jinak s běžným mlékem problémy. A proč tomu tak je? Jednou z nejdůležitějších složek každého mléka jsou mléčné bílkoviny – syrovátka a kasein. Naše stádo šlechtíme tak, že mléko obsahuje převážně A2 β-kasein, který je původní variantou a je zastoupen v mateřském mléku savců a v mléku kozím. Ukazuje se, že je lépe stravitelné a mohou jej konzumovat i lidé s intolerancí na mléko.

Kefírové mléko

A2 mléko

Kvalita a složení mléka je úzce spojena se zdravotním stavem a výživou zvířat. Na Farmě Bláto tak dáváme přednost tomu, že jsou zvířata celoročně pasena a mají co nejlepší krmiva v podobě luskovinoobilných směsí, které jim sami vyrábíme na našich polích.

Co už je ale méně známo, že složení mléka je dáno genetikou zvířat, které se u různých plemen liší. Naše plemeno Brown Swiss má tu výhodu, že dokáže produkovat tzv. A2 mléko. Jeho konzumace může přinášet úlevu lidem, kteří mají jinak s běžným mlékem problémy. A proč tomu tak je? Jednou z nejdůležitějších složek každého mléka jsou mléčné bílkoviny – syrovátka a kasein. Naše stádo šlechtíme tak, že mléko obsahuje převážně A2 β-kasein, který je původní variantou a je zastoupen v mateřském mléku savců a v mléku kozím. Ukazuje se, že je lépe stravitelné a mohou jej konzumovat i lidé s intolerancí na mléko.

Krávy z farmy Bláto